Novi Sad
26.04.2016.
08:22 > 08:30
Konkurs Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" za upis mališana za školsku 2016/2017. godinu je završen, a za ukupno 1.532 slobodna mesta u državnim vrtićima podneto je čak 5.748 prijava.
  • //

    27.04.2016 17:37
    Moje dete je 2 godine bilo na listi čekanja i onda nam je grad dao opciju subvencije! Svaka čast jedna svetla tačka u gradskoj vlasti. Ja sada ne bih dala dete u RD jer su mi ovde uslovi sasvim ok, a o obrazovnom delu nemam nikakve zamerke maksimalno zadovoljni. A to što su ove godine uradili napravili su ludnicu jer su nas sve naterali da konkurišemo u RD iz samo njima poznatog razloga jer u toj ustanovi već odavno nema mesta i grupe su ogromne. Subvencije valjda neće ukidati....
    @Millos- Ne znam da li si roditelj i da li ti dete ide u privatan vrtić pa imaš loše iskustvo ali u ugovoru piše da se subvencije daju po broju dana provedenih u vrtiću, misliš da ne bi bilo suludo da su mališani svi uvek na broju? Ili je to neko tvoje mišljenje kako to funkcioniše?
  • nss

    27.04.2016 08:27
    nss
    citam i ne verujem ocima..opet vam krive vaspitacice a ne vlast koja rusi i zida gluposti po gradu umesto da siri mrezu ustanove...toliki prostori stoje prazni,pogledajte naslovnu sliku i bice vam jasno da ni za patike i tasne nema mesta i trece ustanova bi morala da prestane da prima decu ciji roditelji ne rade jer gomila njih dovodi podmlatak da za sitne pare ceo mesec jede i bude na toplom....nedopustivo je i da toliko zaposlenih ima u srbiji pa ih ima.....ne mogu da stanu svi i tackla
  • Minja

    26.04.2016 17:58
    Bože dragi, kakva količina gluposti! Čitam komentare i ne mogu da verujem. Informacija za sve vas koji lupetate: privatni vrtici nemaju istu cenu i proverite pre nego što počnete da lupetate. Moje dete ide u jedan privatni vrtič na Salajci ( ne želim da reklamiram vrtić, nije mi to namera) i cena sa subvencijama Grada mi je ista kao i da ide u državni sa jednom "malom" razlikom USLOVI SU NEUPOREDIVO BOLJI.
    Zato, prvo se informišite pa pišite.
    Nije svima zarada na prvom mestu, a najbolje bi bilo da novinari pošto već pišu na ovu temu, provere. Neka pozovu sve privatne vrtiće i neka to objave.
    hvala Gradu na subvencijama jer pomažu nama koji ne možemo da platimo taj iznos.
  • Millos

    26.04.2016 10:37
    @zivan
    Postoji subvencija za privatne vrtice. I postoje privatni vrtici. Ali je privatnim vrticima zarada na prvom mestu. Tako da oni gledaju da osisaju i roditelje i grad. Kao konacno resenje imate dete koje je uglavnom bolesno a roditelj i grad placaju privatnom vrticu kao da je dete islo ceo mesec jer tako stoji u ugovoru. Privatna vaspitacica umesto da radisa 10 upisane dece radi sa 4, pa joj privatnik smanji platu ili je natera da produzi smenu.
  • Nomad

    26.04.2016 10:34
    Jedino rešenje je da grad izgradi bar još dva vrtića umesto kojekakvih zgradurina i tržnih centara. Zašto ne izgrade vrtić prekoputa Merkatora? Ah da, moraju sa nekim da se tale za izgradnju tržnog centra.
    Zašto ne izgrade vrtić na Novom Naselju? Ah da, Galens tu mora da sabije još jednu zgradu...
    Grbavica - nema gde šibica da se spusti u šta je pretvorena, kao i Nova Detelinara...

    U prevodu - grad sa kompletno poremećenom urbanističkom slikom, bez ikakvog planiranja osnovne infrastrukture: parkinga, vrtića, škola, domova zdravlja, parkova...
    A svi mi treba da se zapitamo ko je poslednjih 15 godina nadležan za urbanizam Novog Sada...
  • sava

    26.04.2016 10:10
    klima za vrtić
    Situacija sa upisom dece u vrtić ide dotle da pojedini vaspitači , članovi saveta roditelja ...
    traže od roditelja donaciju za vrtić u vidu klima uređaja, igračaka za dvorište i sl a potom obećaju u pis deteta
  • Limanac

    26.04.2016 09:37
    Privatizovanje vrtica
    Iako mi je starije dete u vrticu ispred zgrade, za mladje nikako prosle (a ni pretprosle) godine nije bilo mesta. Na kraju, upisano je u privatni vrtic i pitala zasto ne moze sa sestrom. Posle godinu dana navikavanja i igranja sa svojom grupom sada mi kazu iz privatnog da drzava ne dozvoljava da konkurisemo u isti vrtic, nego moramo u drzavni pa cemo moci da ostanemo u istom tek ako nas odbiju. Pa zasto decu cimaju? A da stvar bude zanimljivija, postoji "javna sifra" da deca koja hoce u privatni sa subvencijom konkurisu za neki vrtic, i da to u stvari znaci da hoce da budu odbijeni da bi bili primljeni u privatni. Ludom nikad dosta zabave...
  • Novosadjanin

    26.04.2016 09:32
    Korumpirano detinjstvo
    Svasta smo doziveli od drzave, ali mene niko magarcem nije pravio zadnjih 3-4 godine kao RD. I to vrlo otvoreno. Npr, u Novosadjancetu sad izlazi cela generacija (dve grupe, sto znaci 48-50 mesta), ali je na konkursu otvoreno celih 12 mesta. Naravno da nije dovoljno. I kao i svake godine, tokom leta ce se opet misteriozno otvoriti nova mesta, i opet ce svi na neki nacin (u prevodu: veze i novac) doci do mesta. Konkurs je koncipiran tako da vecina dece ima 40 bodova i linija je uvek na tih 40 bodova, sto dovodi do toga da grupa dece sa 40 bodova bude primljena a druga grupa sa istih 40 bodova ne bude. Bezobrazluk ide cak dotle da dete zaposlenog u RD (npr referent za fotokopir masine) u slucaju istog broja bodova ima prednost u odnosu na ostalu decu.
  • tata

    26.04.2016 09:16
    prioritet
    Nedopustivo je da slobodnih mesta ima skoro 4x manje od broja prijavljene dece. Problem se godinama ne rešava. Ako je nešto bitno u ovoj propaloj državi onda je to budućnost naše dece. Rešavanje ovog problema treba da bude priritet.
  • RD

    26.04.2016 09:12
    zivan

    Cena priv. vrtica izmedju 21.500-45.000, grad subvencionise 15.000 do 3 godine, 10.000 od 3 godine.
    Dete kad napuni 3 godine, roditelji treba da plate 11.500, to je najmanji iznos u NS u priv. vrticu.
    Gde je velika greska,treba uvesti progresivno placanje, da uzmemo recimo 8% primanja.
    Znaci ko ima platu 30.000 on u RD treba svaki mesec da da 2400 din.
    Ko radi za 100.000 on daje 8.000.
    Ovako, imas primer samohranog roditelja sa platom od 20.000 koji placa RD 3.000 i imas primer stranackog funkcionera u fotelji sa platom od 250.000 koji daje isti iznos(3.000)
    Zato je RD propalo, nekad je vrtic kostao 100 maraka mesec, kad sam ja isao,roditelji su mi pricali da su se skoro svi utrkivali da uzmu beneficije i vade papire da umanje iznos, vecina je tad umesto 100 placa 20-40 maraka.
    Rad. detinstvo je toliko veliko da u NS ne bi trebalo da postoji nijedan privatan vrtic, imaju kapacitet da prime svu decu i jos da im ostane.
    Deca su upisana u vrtic a cuvaju ih babe i dede do predskolskog, tu je caka
  • Liman IV

    26.04.2016 09:01
    Liman IV
    Ako je neko podneo ili ako znate nekog ko je podneo:

    Kad sam ja upisivao dete, 3 konkursa sam pokusavao, na listingu kod svih su bili bodovi 40 ili 50. Znaci, niko nije imao 30 ili 60, da ne pricam o famoznih 80.
    Problem u RD je sto polovina dece ne dolazi, "cuvaju mesto", svaka grupa po 30-35 a nikad ih nije bilo vise od 15-20.
    Kod nekih je pisao "prioritet". Samim tim konkurs je farsa.
    2 zaposlena roditelja, koji su tada bili podstanari, ne mogu 3 konkursa da upisu blizance u vrtic.
    To je moj slucaj.
    Savetujem vam, nadjite vezu, preko vaspitacice, to rade svi i nije javna tajna. Neka ce da prihvati na poznanstvo, neka na rodbinsko-porodicnu vezu, neka i na lovu.
    Idite od vrtica do vrtica gde vam odgovara zbog stanovanja i pitajte vaspitacice.
    Verujte mi, ako pitate njih 20, prihvatice barem jedna.
  • zivan

    26.04.2016 08:55
    Trebalo bi ustaliti praksu da grad subvencionisse boravak dece u privatnim vrticima, isto kao ssto radi sa boravkom dece u vrticima drzzavnog vlasnisstva. Time bi se podstaklo ulaganje privatnog kapitala u ovu delatnost i grad oslobodio obaveze da ulazze budjetski novac u sirenje mrezze vrtica. Ujedno bi se i izbeglo partijsko zaposljavanje po gradskim vrticima, u kojima je sada broj zaposlenih dvostruko veci od potreba...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna